Izrada Srednovjekovne opreme

Izrađujemo sve vrste srednjovjekovne i fantasy opreme , uređujemo prostore u istom stilu i izrađujemo makete dvoraca.

Pavel Butolen

Izrađuje povijesnu opremu za muzeje, Hrvatske i svjetske filmove već niz godina.

Bitna je autentičnost!

Prije same izrade oklopa potrebno je dobro proučiti povijesne izvore kako bi se uopće dokučilo kako je neki oklop određene povijesne etape izgledao. Nakon dobro obavljenog istraživanja, detaljno se rade nacrti koje zatim treba prenijeti na metalne ploče. Metalne ploče se trebaju precizno izrezati, a tek onda kreće ono najbitnije – obrada metala. Za obradu metala koriste se razni alati – mnoštvo raznovrsnih čekića, nakovanj i drugo. Obrađuju se određene plohe koje onda upornim radom i obradom poprimaju potrebni oblik jednog dijela oklopa. Dijelovi oklopa se u većini slučajeva spajaju zakovicama. Na kraju se metal treba dobro i ispolirati. Oklopi se mogu izraditi od više vrsta materijala kao što su meki čelik , opružni čelik, inox, titan i dr. Veliku ulogu u obradi metala ima i njegova debljina što u većini slučajeva zahtijeva i termo obradu tzv. kovanje. Nezaobilazan dio je i obrada kože koja se koristi za razne remenčiće kojima se oklop veže za dijelove tijela. Osim već spomenutih materijala, oklopi se mogu izraditi i od lakih materijala poput kože, abs spužve, fiberglasa i drugih lakih materijala. Ako se precizno pobojaju mogu izgledati vrlo autentično, kao prave replike. Oklopi izrađeni od lakih materijala se uglavnom koriste za scenske kostime u kazalištima, za potrebe snimanja filmova, TV serija i slično.

Što možemo izraditi?

kacige

Kacige

Možemo izraditi sve oblike kaciga (od povijesnih do onih koje možete vidjeti u fantastičnim filmovima i TV serijama), mogu biti izrađene od različitih materijala. Nudimo i odabir debljine materijala ukoliko su kacige za izložbene svrhe ili se koriste za prave viteške borbe i sl.

oružja

Oružja

Izrađujemo sve oblike oružja (od povijesnih do onih koje možete vidjeti u fantastičnim filmovima i TV serijama), može biti izrađeno od različitih materijala (npr. od stakloplastike tzv. fiberglas koje je obojano na način da izgleda kao autentična replika). Naručit se mogu i potpuni setovi za streličarstvo.

oklopi

Oklop

Izrađujemo sve vrste i oblike oklopa (od povijesnih do onih koje možete vidjeti u fantastičnim filmovima i TV serijama) po mjerama naručitelja. Oklopi mogu biti izrađeni od različitih materijala i u raznim debljinama, prema dogovoru. Nudimo i uslugu izrade povijesnih nošnji, odore, slične odjeće i obuće.

fantasy

Fantasy

Izrađujemo sve vrste kostima, kaciga, oružja, oklopa i drugo iz popularnih TV serija i filmova.

ostalo

Imate ideju?

Ukoliko imate svoju ideju, kontaktirajte nas i vašu maštu ćemo pretočiti u stvarnost. Izrađujemo po vašoj želji.

"IZRADIO SAM OKLOPE ZA 'IGRU PRIJESTOLJA'

Kao dječak igrao se legićima i malim viteškim figurama koje je bojio pa njima osvajao dvorce, a čitavo je vrijeme maštao da i sam jednoga dana postane vitez. Izvještio se u modeliranju te krenuo s izradom viteških oklopa još 2010. godine. Dugi niz godina Pavelu Butolenu izrada povijesnih oklopa, kaciga i mačeva bio je samo hobi. Iskustvo u kovanju željeza omogućilo mu je da danas može izraditi oklope iz svih viteških razdoblja pa čak i oklope iz znanstveno-fantastičnih filmova i drugih srodnih žanrova. Ono što je počelo kao hobi, postalo je ozbiljan posao. Zvanje grafičkog dizajnera pomaže mu u izradi skica, dizajniranju želja naručitelja, a onda slijedi najteži dio posla – kovanje željeza.

Javljaju mu se kupci iz cijelog svijeta. Uglavnom su to zaljubljenici u povijest, predstavnici nekih udruga koje se bave prikazima povijesnih bitaka ili oni koji još uvijek njeguju neki viteški red, primjerice templari. Osim pojedinaca koji su obožavatelji povijesnih događanja, odora ili fantazija, kao kupci se pojavljuju i kazališta (Zagrebačko kazalište mladih, HNK), različiti muzeji, televizijske kuće (HRT) te je uslijedio i poziv iz megapopularne serije “Game of Thrones”.

Pavel je svoje iskustvo stekao i izvan granica Republike Hrvatske na brojnim projektima. Osim izrade oklopa i oružja, sudjelovao je i na uređenjima interijera u srednjovjekovnom stilu, izgradnji modela dvoraca za potrebe snimanja filmova i serija, izrade prijestolja i slično.

Pavel je član Udruge Bratstvo sv. Mihovila od 2016. godine te od tada aktivno izrađuje svu opremu za potrebe udruge i njezinih članova.

"Počeo je, kaže, s 13 godina s kacigom od kartona, pa od metala, a za nju mu je trebalo tjedan dana. Danas mu manje vremena treba za cijeli oklop."
VEČERNJI LIST
"Međutim, kada se njegovi radovi sagledaju u svojoj ukupnosti, mora se reći da je i umjetnik, i to jako dobar."
JUTARNJI LIST